Handbook-ul Maskar – document de sinteză privind demersul Maskar

31 Mai 2016

Proiectul ”Maskar”, implementat de asociația T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și URBANIUM își încheie o primă etapă, cea a finanțării, la finalul lunii mai 2016. Vă invităm să aflați mai multe despre activitățile, rezultatele și procesul de lucru din demersul nostru prin intermediul unui document de sinteză, Handbook-ul Maskar!

Maskar a demarat la inițiativa Asociației T.E.T.A pentru a continua și complementa intervențiile culturale din Alexandria, începute în 2006 prin Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, ce pun arta în general și teatrul în special în slujba dialogului intercultural și a solidarității locale.

Pornind de la realitățile socio-economice, culturale și politice a două orașe mici de provincie din Teleorman – Alexandria și Turnu-Măgurele – Maskar și-a propus să inițieze un dialog comunitar ce pune sub semnul întrebării stereotipuri și prejudecăți, mai ales etnice, și ne încurajează să ne cunoaștem mai bine trecutul și să înțelegem importanța solidarității și empatiei.

În cele 18 luni de proiect, echipa Maskar a realizat peste 40 de ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar cu copii și tineri din Alexandria și Turnu-Măgurele, a pus bazele unor Grupuri de Consultare Locală mixte în cele două orașe și a realizat numeroase interviuri pe teren, activități care au dat naștere unei expoziții multi-media și unui spectacol de teatru comunitar „Maskar (Între)“, după un scenariu al dramaturgului Mihaela Michailov.

Fiecare activitate întreprinsă în proiect, precum și provocările întâmpinate de către echipă, se regăsesc în Handbook-ul Maskar. Scopul documentului este să expliciteze intervenția Maskar din decembrie 2015 – mai 2016 din cele două comunități teleormănene pentru a facilita preluarea și adaptarea demersului de către alți actori culturali și comunitari.

Handbook-ul Masar este însoțit de un document de sinteză prinvind situația rromilor în România comunistă, care prezintă aspecte ale istoriei recente ale comunităților de rromi foarte puțin cunoscute sau problematizate în discursurile despre solidaritatea comunitară.

Cele două documente pot fi accesate pe site-ul proiectului www.maskar.ro, în secțiunea ”Media”.

Lectură plăcută!

Echipa Maskar