Atelierele

Atelierele de teatru comunitar, coordonate de cei 4 traineri din cadrul ADO (un dramaturg, un regizor, un artist specializat în jocuri de rol și improvizație și un artist profilat pe scenarii sonore) își propun să fie punctul de pornire în construcția celor două spectacole de teatru Maskar. Lucrul va porni de la poveștile personale și experiențele de viață ale participanților la ateliere (copii și adolescenți din Alexandria și Turnu-Măgurele), însă va ține cont și de feedbackul rezultat în urma dialogului cu membrii comunității. În etapa finală, poveștile născute în urma acestor ateliere, vor fi dramatizate în două piese de teatru ce vor avea reprezentații în 4 orașe din România (Alexandria, Turnu-Măgurele, București și Cluj-Napoca). Atelierele de teatru ADO îi ajută pe tinerii participanți să își dezvolte creativitatea, empatia socială, spiritul de apartenență la comunitatea din care provin, solidaritatea, și, de asemenea, îi încurajează să producă schimbări în comunitățile lor și în afara acestora.

Traineri

JAK NEUMANN – artist scenarii sonore

Jak Neumann este compozitor, interpret, producător muzical, muzician improvizator, autorul grupurilor timișorene ‘Blazzaj’ și ‘Curtainbust’ și membru al grupurilor ‘Jazz Unit’ și ‘Orient Express’. Între anii 2001-2008 a locuit în Marea Britanie, unde a creat proiectele muzicale ‘Electric Vulcans’ și ‘Day Release Encyclopaedia’. Începând din 2009 trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Este preşedintele Asociaţiei ADO – Artă pentru Drepturile Omului. Activitatea în teatru include muzica spectacolelor Copii răi (saxofon şi cajon, live), Amintiri din epoca de şcoală, Omul şi albina sa, Post Scriptum (clarinet, live).

KATIA PASCARIU – artist jocuri de rol si improvizatie

Actriţă profesionistă, absolventă de UNATC, Katia Pascariu lucrează preponderent în teatru, dar şi în film (După Dealuri, r. Cristian Mungiu) şi teatru-dans. Este co-fondatoare a Asociaţiei ADO şi a Centrului de Artă Comunitară Vârsta4 de la Căminul de vârstnici Moses Rosen.

Printre proiectele la care a lucrat sau lucrează în continuare se numără spectacolele: Amintiri din epoca de şcoală, Copii răi, Sub pământ. Valea Jiului după 1989, Nu ne-am născut în locul potrivit, Omul şi albina sa.

Lucrează ca formator şi ca trainer artistic cu persoane în vârstă, copii, persoane provenite din medii defavorizate.

MIHAELA MICHAILOV

Mihaela Michailov este dramaturg şi critic de artele spectacolului, lector universitar la UNATC „I.L.Caragiale” București.

În perioada 2007-2014 a lucrat cu diferite grupuri de copii și adolescenți, în cadrul unor ateliere de scriere dramatică și povești personale, în mai multe orașe din țară – Alba-Iulia, Petrila, Azuga, Alexandria, București.

A obținut premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului pentru textul Complexul România, regizat de Alexandra Badea la Teatrul Național din București. În 2011 a scris textul Copii răi – despre fenomenul violenței în școală – montat la Teatrul LUNI de la Green Hours, în regia lui Alexandru Mihăescu. A colaborat cu regizorul Radu Apostol la spectacolele Familia Offline (2013), Teatrul Drepturilor Copilului (2014) și Amintiri din epoca de școală (2014).

RADU APOSTOL

Radu Apostol este regizor de teatru şi film, profesor asociat la U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” şi unul dintre membri fondatori ai mișcării teatrale dramAcum.

În 2001 a regizat spectacolul Acasă, după textul Ludmilei Razumovskaia, în care a lucrat, timp de șase luni, cu un grup de copii ai străzii. Pentru Acasă, Radu Apostol a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Gala Premiilor UNITER.

Începând din 2012, a lucrat alături de Mihaela Michailov în proiectul de teatru educațional Copiii Migrației, în cadrul căruia a regizat spectacolul Familia Offline. În 2014 a fost unul dintre regizorii spectacolului Inside, alături de Ana Mărgineanu și Tamilla Woodard, și a colaborat împreună cu Mihaela Michailov la proiectele Teatrul Drepturilor Copilului și Amintiri din epoca de școală.


Atelierele

Atelierele TETA vin să completeze şi să susţină atelierele de teatru comunitar, urmărind atât dezvoltarea personală a participanţilor, cât și pregătirea lor pentru cele două spectacole Maskar pe care le vor construi alături de artiștii implicați în proiect. În cadrul atelierelor, trainerii TETA, actori profesioniști și colaboratori de tradiție ai Ideo Ideis, vor lucra, în funcţie de nevoile fiecărui grup, pe exerciţii specifice artei actorului, menite să antreneze o serie de capacităţi esenţiale dezvoltării personale: puterea de concentrare, atenţia, încrederea în sine sau relaxarea. Totodată, scopul lor este de a-i ajuta pe participanţi să lucreze eficient în echipă, să îşi dezinhibe potenţialul creativ, să-şi descopere noi abilităţi sociale şi să le antreneze pe cele pe care le conştientizează deja.

Traineri

MIRCEA POSTELNICU

Mircea Postelnicu a absolvit U.N.A.T.C., secția Arta Actorului în 2010, iar în 2012 masteratul de Arta Actorului în cadrul aceleiași universități. Din 2012 este trainer acreditat de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților. Ca formator acreditat a susținut cursuri și traininguri pentru companii ca Petrom, Enel, MetLife, Raiffeisen, Avon, Bosch. Între septembrie 2013 și martie 2014 a fost trainer în cadrul proiectului Alternopedia.

Are o experiență de 7 ani în lucrul cu tineri, participând ca trainer la diverse festivaluri de teatru pentru adolescenți, iar din anul 2006 face parte din echipa de organizatori a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis.

VLADIMIR PURDEL

Vladimir Purdel a absolvit U.N.A.T.C. în 2012, secţia Arta Actorului, iar în prezent este masterand, în cadrul aceleiaşi universităţi, specializarea Arta Actorului.

În 2012 debutează în teatrul profesionist. În această stagiune, pe Vladimir îl puteți vedea în spectacolul Distopie.Shakespeare.Remix, regizat de Catinca Drăgănescu la Teatrul Național București și în Cum vă place?, regizat de Anca Ciuclaru la Teatrul Tony Bulandra – Târgoviște.

Vladimir are o experiență vastă în lucrul cu adolescenții, fiind invitat în decursul ultimilor 4 ani la diverse festivaluri de teatru pentru liceeni în Timișoara, Suceava și Alexandria. Din 2006 este organizator în echipa Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis.


Implicare locală

Grupurile de consultare locală vor fi lansate în martie 2015 atât în Alexandria cât și în Turnu-Măgurele. Implicarea membrilor din cele două comunități este primordială pentru o înțelegere cât mai sistemică a contextelor locale în care se va realiza activitatea de documentare Maskar. Grupurile își propun să adune artiști, profesori, cetățeni, reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și ai diverselor firme locale. Cele două grupuri se vor întâlni în diverse ocazii pe parcursul proiectului cu scopul de a crea și a întări o societate civilă activă și conștientă de realitățile comunității în ceea ce privește situația minorităților, pentru a oferi suport și a reprezenta un partener de dialog pentru organizatorii, trainerii și artiștii implicați în proiect.

Spectacol invitat

Del Duma (Vorbește-le despre mine) – mai 2015

Poveştile a patru femei rome se îmbină cu muzica tradiţională romani, într-un spectacol de teatru documentar.

Cele patru femei rostesc : „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine”! O poveste despre adevărul căsătoriei timpurii, despre ce înseamnă apartenenţa la o comunitate tradiţională şi despre ce se întâmplă când nu te mai regăseşti acolo. O poveste despre aşa-zisul „exotism” al femeii rome, despre stereotipuri care ne amintesc că acceptarea şi diversitatea sunt încă departe de realitate.

„Ca să nu mă mărit, m-am pocăit. Părinţii mei îmi spuneau că e vremea, că toate fetele se mărită la vârsta mea, dar eu nu mă simţeam pregătită la 13 ani să devin soţie şi nici mamă!”

„Da, sunt ţigancă dar nu privi tu partea rea, uită-te la mine cum sunt şi judecă-mă după persoana mea.”

Text: Mihaela Drăgan
Cu: Mihaela Drăgan
Regia: Liana Ceterchi
Muzica: Elena Albu
Costume: Meşteshukar Butiq
Afișul și pictura: Paul Hitter

Spectacol de teatru comunitar

Poveștile și experiențele tinerilor participanți de la ateliere vor reprezenta ‘‘materia‘‘ de lucru pentru construcția a două spectacole de teatru comunitar având ca teme dialogul intercultural, incluziunea și solidaritatea cu comunitățile defavorizate (în special cea romă) în Turnu-Măgurele și Alexandria. Începând cu septembrie 2015, artiștii ADO vor începe repetițiile pentru cele două spectacole, cu sprijinul dramaturgului Mihaela Michailov și al regizorului Radu Apostol, urmând ca acestea să fie reprezentate în primăvara lui 2016 în Alexandria, Turnu-Măgurele, București și Cluj-Napoca.
CALENDARUL
ACTIVITĂȚILOR